Theaterblog: Wim Daniëls - Associëren

Door theaterblogger Margje
Voorstelling bezocht op vrijdag 7 oktober bij De Flint in Amersfoort

Theaterblog Wim Daniels door MargjeWim Daniëls? Dat is toch die man die wel eens aanschuift bij De Wereld Draait Door en dan wat vertelt over taalzaken, rare woorden of het Koningslied? Precies ja, die! Wim Daniëls is schrijver van diverse woordenboeken, jongerenromans en boeken over taal. Hij weet alles van de betekenis en de oorsprong van woorden. Hij is dol op taal en legt graag uit hoe het zit. Misschien verwacht je dan, als je naar een voorstelling van Wim Daniëls in het theater gaat, dat het een soort taalcollege wordt. Ietwat saai  misschien en met een beetje pech ook nog eens te hoogdravend? Dan heb je het helemaal mis. Want Wim Daniëls blijkt namelijk naast schrijver en talkshowgast ook nog eens een enorm grappige cabaretier te zijn!

Vriendin Angela en ik zagen zijn voorstelling Associëren in theater De Flint in Amersfoort en waren het na afloop over twee dingen met elkaar eens: Wim Daniëls kan twee uur praten in anderhalf uur proppen en we hadden in tijden niet zo gelachen als vanavond. We wisten ook zeker dat boodschappen doen bij de Albert Heijn ook nooit meer het zelfde zou zijn na vanavond. Vanaf nu zouden we bij elk schap in de supermarkt even aan de verhalen van Wim Daniëls moeten denken. Alsof hij op een feestje een verhaal staat te vertellen, bespreekt hij in de voorstelling hoe hij tijdens het boodschappen doen allerlei dilemma's tegenkomt en per dilemma associeert hij een heel eind weg. Over zijn jeugd in Brabant bijvoorbeeld. Hoe het zit met hagelslag. Of waarom er nog maar zo weinig mensen Wim heten tegenwoordig. Natuurlijk leren we tussendoor ook van alles over de oorsprong van woorden, maar dan wel op een heel vrolijke manier. Het ene lachsalvo in de zaal is nog niet voorbij of er komt al weer een nieuwe grap voorbij. Wim Daniëls laat zien hoe grappig het gewone leven kan zijn. En ik denk niet dat er iemand anders is die zo snel en origineel kan associëren als hij doet. In de zaal hebben zowel de jongeren als de ouderen (het publiek was echt divers, de jongste een jaar of twaalf, de oudste een jaar of tachtig) een vrolijke avond. Want de verhalen van Wim zijn voor iedereen herkenbaar. Ook voor Angela en mij. We zaten de hele avond met een lach op ons gezicht. Soms een klein glimlachje, maar regelmatig klonk naast mij een enorme schaterlach. "Wat heerlijk dat jij theaterblogger bent geworden" grinnikte Angela na afloop van de voorstelling, "Anders had ik dit gemist en dat zou erg jammer zijn geweest!". Dat vond ik nou ook. 

Wim Daniëls speelt zijn cabaretvoorstelling "Associëren" woensdag 26 oktober 2016 bij Rabo Theater De Meenthe in Steenwijk. 

Kaarten bestellen

Theater De Flint gaf trouwens een vertrouwd gevoel; ze hebben er een Rabobank theaterzaal. Voelde toch een beetje als thuis in Steenwijk ;-)

Margje Heida

Geschreven blogs door Margje:
Theaterblog: De grote drie
Theaterblog: Watskeburt
Theaterblog: A Chorus Line
Theaterblog: Herman in een bakje geitenkwark
Theaterblog: Tim Fransen
Theaterblog: Diederik van Vleuten
Theaterblog: Elke Vierveijzer
Theaterblog: Niet Schieten!
Theaterblog: Wim Daniëls - Associëren
Theaterblog: Vitamine TH

 

“Theaterblogger Margje over Wim Daniëls: "Het ene lachsalvo in de zaal is nog niet voorbij of er komt al weer een nieuwe grap voorbij."”