Theaterblog: Diederik van Vleuten

Mijn nachten met Churchill – Diederik van Vleuten

Door theaterblogger Margje
Voorstelling bezocht op vrijdag 4 november bij Theater De Meerse in Hoofddorp.

Theaterblog Margje Diederik van VleutenEen voorstelling bezoeken van Diederik van Vleuten blijkt een soort mix van drie fijne dingen te zijn. Een avond lang is Diederik je favoriete geschiedenisleraar, je leuke oom die zo goed kan vertellen en je beste vriend waarmee je altijd zo lekker kunt ouwehoeren in de kroeg. 

Ik zag zijn nieuwste programma Mijn nachten met Churchill in Hoofddorp. In mijn eentje, omdat mijn agenda zo vol stond dat ik geen tijd had om van te voren of na afloop met iemand te praten of een drankje te doen. Trein uit, theater in en gelijk na de voorstelling de trein weer in, zo'n avond was het, na een lange dag werken. De voorstelling van Diederik van Vleuten bleek een prima voorstelling om alle stress van de werkdag van me af te laten glijden. Op een relaxte manier krijgt hij het voor elkaar je ruim anderhalf uur te laten luisteren naar zijn grappige en ontroerende verhalen over zijn eigen familie èn over Winston Churchill. Want die verhalen blijken vaak onlosmakelijk bij elkaar te horen. Zo wordt een algemene wereldgeschiedenis tegelijkertijd klein en komen grootse wereldgebeurtenissen herkenbaar dichtbij. 

In de trein terug naar huis zat ik me glimlachend af te vragen of ik zelf ook mijn familiegeschiedenis zo goed en vermakelijk zou kunnen verweven met de geschiedenis van een bekende wereldburger. Maar ik heb geen oom Dick die in Afrika bij een gevangenis werkte, zoals Diederik die wel had. En bij mijn ouders stond geen borstbeeld van Churchill in de gang, laat staan dat mijn vader elpees had met alle speeches van Churchill. Ik kan wel alle liedjes van BZN, Pussycat en Elvis meezingen, zoals Diederik al die speeches nog uit zijn hoofd kent, want die elpees hadden wij vroeger in huis. Gelukkig is er dan nu Diederik, die op een fijne manier mij alsnog kennis laat maken met Churchill. Maar door zijn mooie verhalen over zijn familie, inclusief het ontroerende verhaal over zijn zusje, laat Diederik van Vleuten ons vooral kennis maken met hemzelf. En deze eerste kennismaking met de 'historycabaretier' van Vleuten smaakt zeker naar meer!

Diederik van Vleuten speelt zijn voorstelling  woensdag 23 november 2016 bij Rabo Theater De Meenthe in Steenwijk. 

Kaarten bestellen

Geschreven blogs door Margje:
Theaterblog: De grote drie
Theaterblog: Watskeburt
Theaterblog: A Chorus Line
Theaterblog: Herman in een bakje geitenkwark
Theaterblog: Tim Fransen
Theaterblog: Diederik van Vleuten
Theaterblog: Elke Vierveijzer
Theaterblog: Niet Schieten!
Theaterblog: Wim Daniëls - Associëren
Theaterblog: Vitamine TH

 

 

“Theaterblogger Margje: "Zo wordt een algemene wereldgeschiedenis tegelijkertijd klein en komen grootse wereldgebeurtenissen herkenbaar dichtbij"”