Zomeravondconcert van Oeckelen-orgel

organist Sietze de Vries za 24 jun | 20:00 uur Muziek | Grote Kerk Steenwijk € 15,00

Het concert start in de Kleine Kerk.

Deze zomer worden vier concerten georganiseerd op het orgel in de Grote Kerk van Steenwijk. Hiervoor zijn bekende Nederlandse organisten uitgenodigd die in staat zijn het bijzondere orgel in volle glorie te laten klinken. Het beloven concerten te worden met een gevarieerd repertoire. Het Van Oeckelen-orgel in de Grote Kerk van Steenwijk is het grootste werkstuk van de orgelmaker Petrus van Oeckelen en dateert uit 1861. Het orgel telt l 26 registers, verdeeld over twee klavieren en pedaal,en heeft daarmee veel verschillende klankmogelijkheden. Het orgel wordt binnenkort gerestaureerd.  De opbrengst van de concerten komt dan ook ten goede aan de restauratie. Er is nog ca. 100.000 euro nodig op een totaal van ongeveer 900.000 euro. Het overgrote deel wordt gefinancierd uit diverse overheidssubsidies en bijdragen uit vermogensfondsenfondsen.

Het tweede concert in deze zomerserie is een wandelconcert: het eerste gedeelte van het concert wordt gegeven in op het Van Oeckelen-orgel in de Kleine Kerk. Na een wandeling naar de Grote Kerk, wordt daar het concert voortgezet. Het concert wordt gegeven door Sietze de Vries (1973). Hij is een internationaal werkende concertorganist en kerkmusicus, opgeleid door o.a. Wim van Beek en Jos van der Kooy. Na het winnen van vijftien prijzen bij orgelconcoursen, waaronder het improvisatieconcours te Haarlem in 2002, maakte hij internationaal naam. Hij is docent aan het Prins Claus Conservatorium te Groningen, organist van de Martinikerk in Groningen en artistiek leider van het Orgel Educatie Centrum Groningen. Daarnaast geeft hij lezingen en organiseert hij masterclasses rondom het orgel.


Programma
Sietze de Vries is een internationaal beroemd improvisator. Tijdens dit wandelconcert, dat in de Kleine Kerk van Steenwijk begint en afgesloten wordt in de Grote Kerk, zal hij twee omvangrijke improvisaties spelen. Hij speelt bovendien twee koraalbewerkingen en een fuga van Brahms, die op het orgel in de Kleine Kerk heel goed tot hun recht komen. In de Grote Kerk zijn drie fraaie maar minder bekende orgelwerken van de Deense componist Niels W. Gade te beluisteren.
 

Kleine Kerk
Johannes Brahms (1833-1897)
a. Herzlich tut mich verlangen, opus 122 nr.9
b. Herzlich tut mich verlangen, opus 122 nr.10
c. Fuga As-moll, WoO8

Sietze de Vries (1973)
Improvisatie

Grote Kerk
Niels W. Gade (1817-1890)
Tre tonestykker, op.22 (1851):
a. Moderato
b. Allegretto
c. Allegro con fuoco

Sietze de Vries
Improvisatie

Kaarten bestellen