Zomeravondconcert van Oeckelen-orgel

organist Peter van der Zwaag za 22 jul | 20:00 uur Muziek | Grote Kerk Steenwijk € 15,00

Peter van der Zwaag speelt een programma met Duitse en Nederlandse orgelmuziek van de 18de en 19de eeuw. Isfrid Kayser vormt de overgang van barok naar de klassieke periode. Mendelssohn Bartholdy en Rinck waren belangrijke 19de-eeuwse componisten van orgelmuziek. Zij lieten zich volop inspireren door de orgelmuziek uit de barok, vooral die van Johann Seb. Bach. Dat geldt ook voor Brahms, die overigens maar weinig orgelwerken heeft geschreven. De 19de-eeuwse orgelcultuur in Nederland werd sterk beïnvloed door de school van Mendelssohn Bartholdy, zoals de horen is in de Sonate van de Rotterdamse organist Samuel de Lange senior.

Deze zomer worden vier concerten georganiseerd op het orgel in de Grote Kerk van Steenwijk. Hiervoor zijn bekende Nederlandse organisten uitgenodigd die in staat zijn het bijzondere orgel in volle glorie te laten klinken. Het beloven concerten te worden met een gevarieerd repertoire. Het Van Oeckelen-orgel in de Grote Kerk van Steenwijk is het grootste werkstuk van de orgelmaker Petrus van Oeckelen en dateert uit 1861. Het orgel telt l 26 registers, verdeeld over twee klavieren en pedaal,en heeft daarmee veel verschillende klankmogelijkheden. Het orgel wordt binnenkort gerestaureerd.  De opbrengst van de concerten komt dan ook ten goede aan de restauratie. Er is nog ca. 100.000 euro nodig op een totaal van ongeveer 900.000 euro. Het overgrote deel wordt gefinancierd uit diverse overheidssubsidies en bijdragen uit vermogensfondsenfondsen.

Het vierde concert in deze zomerserie wordt gegeven door Peter van der Zwaag (1986). Hij studeerde orgel bij Theo Jellema en Erwin Wiersinga aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen en won verschillende prijzen op internationale orgelconcoursen. Hij heeft een breed repertoire met een bijzondere interesse voor muziek uit de 16e en 17e eeuw. Sinds april 2023 is hij de vaste organist van het monumentale Müller-orgel in de Grote of Jacobijnerkerk in Leeuwarden. Hij is ook organist van de Salviuskerk in Dronrijp en artistiek adviseur van de Stichting Organum Frisicum. Daarnaast is hij eigenaar van een muziekwinkel en -uitgeverij in Leeuwarden.

Programma:
Felix Mendelssohn Bartholdy (1809-1847)

Praeludium und Fuge d-moll, op. 37 nr. 3

Christian Heinrich Rinck (1770-1846)
Variationen über ein Thema von Corelli, op.56

Isfrid Kayser (1712-1771)
Parthia Nr. 1 in D-Dur
            1. Concerto (Allegro)
            2. Corrente
            3. Menuett
            4. Passepied
            5. Adagio
            6. Quique

Johannes Brahms (1833-1897)
Choralvorspiel und Fuge über “O Traurigkeit, o Herzeleid”, WoO 7

Samuel de Lange sr. (1811-1884)
Sonate über den Choral “Sollt’ ich meinem Gott nicht singen?”
Maestoso moderato
Andante
Final (Vivo)


tot 16 jaar vrije toegang

(c) Ad Fahner

Kaarten bestellen