Theaterblog: Vamos

Na afloop van de voorstelling plaats ik meteen een foto op Facebook. “Wat een feestje was Vamos!” schrijf ik erbij. Want dat was het. Mijn moeder en ik zijn dol op heftige toneelstukken over familievetes, dementie of andere ziektes of pittige levensdilemma’s. Dus toen ik haar meenam naar Zutphen vroeg ze naar welk drama we deze keer gingen. “Ik heb wat heel anders voor je” vertelde ik haar. “Een komische musical.” Gelukkig houden we ook erg van lachen, en van mooie liedjes, dus wilde ze nog steeds wel met mee naar De Hanzehof waar we de voorstelling mochten gaan bekijken.

Tijdens de pauze zaten we helemaal enthousiast achter ons drankje. Wat een heerlijke voorstelling was het, we hadden eigenlijk helemaal geen behoefte aan een pauze. Wat ons betreft begon deel 2 meteen.

Drie vrouwen reizen naar Spanje om daar een Bed & Breakfast te beginnen. Vamos! is luchtigjes gebaseerd op televisieprogramma’s als Ik vertrek en Het roer om. Maar halverwege de vrolijke (en soms opeens ook ontroerende) musical moest ik vooral denken aan de musicalfilm Mamma Mia! met Meryl Streep. Precies dat fijne sfeertje van die film, met thema’s als relaties, moederschap, verbintenis tussen vrouwen en al zingend je emoties uiten werd nu op het podium neergezet. Deze keer dan niet met de liedjes van Abba, maar met nieuwe teksten op fijne muziek. “Eigenlijk is Lenette van Dongen dan dus de nieuwe Meryl Streep” grinnikte ik. Cystine Carreon die in de musical een van de vrouwen die een Bed & Breakfast in Spanje willen beginnen speelt, lijkt dan op de dochter van Meryl Streep in Mamma Mia. Ze kan mooi zingen en speelt ook nog eens enorm komisch. Tegenspeelster Carolina Dijkhuizen (wiens karakter in de voorstelling voordat ze het weet samen met de andere twee vrouwen in het avontuur in Spanje belandt) vervult dan de rol van één van de vriendinnen van Meryl Streep en kan fantastisch zingen. De rest van de cast is al net zo goed en speelt soms meerdere rollen zodat het lijkt alsof er veel meer spelers meedoen.

In een vlotte en vrolijke sfeer leven we mee met de drie vrouwen (en de mannen in hun leven) en maken we kennis met hun dromen, angsten, wensen en verdriet. Natuurlijk kun je wel naar Spanje reizen om een nieuw bestaan te beginnen, maar je neemt je eigen sores en verleden eigenlijk altijd met je mee. Of het reist je, als je het daadwerkelijk achter probeert te laten, gewoon alsnog achterna. Maar het verhaal vol vaart en humor (en dus soms een vleugje ontroering en serieuze inzichten in het leven) levert een fijne voorstelling vol mooie liedjes op en zorgt ervoor dat het publiek na afloop enthousiast en met een lach op hun gezicht de zaal uitkomt. Zelf lopen we zingend terug naar het treinstation. In de trein terug weet mijn moeder het zeker: “Ik ga in De Meenthe nog een keer, zo leuk vond ik het!”. Dat krijgt de hele cast van Vamos! toch maar mooi voor elkaar. Wedden dat ze ook in Steenwijk een beetje zon en zomerse vrolijkheid in deze koude en natte herfst zullen brengen? 

Door Theaterblogger: Margje 

Nieuwsgierig geworden? Reserveer je tickets hier.

 

Rabo Theater De Meenthe, Vamos, Lennette van Dongen, 10 en 11 oktober 2017, Steenwijk,

“Theaterblog: Wedden dat Vamos ook in Steenwijk een beetje zon en zomerse vrolijkheid in deze koude en natte herfst brengt.”