Instagram

 Leuk dat je hier gekomen bent via Instagram of Facebook.
Kies hieronder een link of kijk gerust even rond op de website. 

 

 • Rondé playlist | Op Tolhekke

  Meer informatie
 • Johan van den Kornput

  Theaterstuk Johan van den Kornput

  Het is oktober 1580 als de inwoners van Steenwijk voor de eerste keer geconfronteerd worden met de gevolgen van de Tachtigjarige Oorlog. In het jaar 1568 komen de inwoners van de Lage Landen onder leiding van Willem van Oranje in opstand tegen de katholieke Spaanse koning Filips II.  

  De inwoners van de Lage Landen willen dat Filips II een einde maakt aan de gruwelijke vervolgingen van protestanten. Ook vinden ze dat de belastingverhogingen, die nodig zijn om alle oorlogen van de Spanjaarden te financieren teruggedraaid moeten worden. De katholieke stadhouder Graaf Rennenberg die namens Filips II Overijssel bestuurt kiest tegen alle verwachtingen in voor veel geld opnieuw partij voor de Spanjaarden. Alle protestantse steden moeten opnieuw onder katholiek bestuur komen. Kapitein Johan van den Kornput gaat de Steenwijkers met 600 soldaten helpen met de verdediging van hun stad. Dit is nodig omdat Rennenberg met 6000 soldaten Steenwijk wil omsingelen. Twee jaar eerder vochten Johan van den Kornput en Rennenberg samen nog tegen de Spanjaarden. Op 18 oktober begint de omsingeling. Een maand later beginnen de beschietingen met gloeiende kogels. Veel huizen vatten vlam. De soldaat Aert van Groningen verricht met gevaar voor eigen leven een  heldendaad omdat hij de branden weet te blussen. Half december 1580 komt de Engelse legeraanvoerder Norritz, die in dienst is van Willem van Oranje de Steenwijkers helpen. Op 23 februari 1581 vertrekken de troepen van Rennenberg. Steenwijk is ontzet!

  Rennenberg en Johan van den Kornput liggen enkele meters van elkaar begraven in de Martinikerk in Groningen.

  “Johan van de Kornput” is  een humoristische en muzikale voorstelling over de strijd van gewone inwoners van Steenwijk tegen de Spaanse belegering tijdens de Tachtig Jarige oorlog.

  Klik hieronder op Meer informatie voor Tickets & Info over de voorstelling

   

  Meer informatie
 • Start Kaartverkoop 22/23

  Meer informatie