Passion for Bach

Serenade voor Leopold zo 26 feb | 16:00 uur Klassiek | Grote Kerk Steenwijk € 22,50

Ensemble Himmelsburg
Pieter Dirksen muzikela leiding en klavecimbel
Carla Leurs solo-viool    
Sytse Buwalda alt                                                           
William Knight tenor

<Programma>  

J.S. Bach: Ouverture (Suite) in C, BWV 1066,                       
J.S. Bach: Vioolconcert in a, BWV 1041,
J.S. Bach: Serenade 'Die Zeit die Tag und Jahre macht', BWV 134a

 

PASSIE VOOR BACH -  Serenade voor Leopold (deel 2)
In de serie Passie voor Bach staat het meesterschap van Bach in al zijn facetten centraal. De concerten worden uitgevoerd door Ensemble Himmelsburg; Phion-musici met een diepe passie voor Bach, aangevuld met vioolsoliste Carla Leurs en klavecinist en organist Pieter Dirksen, die tevens de muzikale leiding heeft. Het ensemble is vernoemd naar de beroemde slotkerk in Weimar waar Bach enkele jaren werkte. Op vier zondagen draagt het ensemble Bachs meesterschap uit. In dit inmiddels tweede concert hoor je onder meer een serenade en het Vioolconcert in a.

Serenade voor nieuwjaarsdag 1719
Tussen 1717 en 1723 was Bach kapelmeester aan het hof van de muziekminnende prins Leopold von Anhalt-Cöthen. De vorst was gereformeerd, dus kerkmuziek hoefde Bach niet te schrijven. Wel componeerde hij een grote hoeveelheid instrumentale muziek – waarvan het merendeel jammer genoeg verloren is gegaan – zoals Ouvertures met bijbehorende suites van Franse hofdansen, concerten en veel kamermuziek. Voor de verjaardagen en de nieuwjaarsrecepties van Prins Leopold en zijn familie zijn een aantal serenades bewaard gebleven, waaronder deze, waarin personificaties van de Tijd en van de Goddelijke Voorzienigheid eerst het verleden en vervolgens de gouden toekomst van het vorstendom bezingen. Deze serenade voor nieuwjaarsdag 1719 bevat een paar heerlijke, lichtvoetige aria's en duetten. Bach zelf was er ook mee in zijn nopjes want hij hergebruikte de muziek van een aantal delen vijf jaar later in Leipzig voor een cantate voor derde Paasdag.

De serie Passie voor Bach is een co-productie van Phion, Orkest voor Gelderland & Overijssel en Wilminktheater en Muziekcentrum Enschede.

De passie voor Bach concerten zijn ook per serie te koop. 4 concerten voor € 75 (serie aanbod geldt t/m 1e concert op 11.12.2022)

Kaarten bestellen