Passie voor Bach

De 'galante' Bach zo 03 dec | 16:00 uur Klassiek | Grote Kerk Steenwijk € 22,50

Ensemble Himmelsburg

Pieter Dirksen muzikale leiding en klavecimbel
Carla Leurs solo-viool
Carola Ligt fluit

J.S. Bach Sinfonia in b, BWV 209/1
W.F. Bach Suite in g, BWV 1070
J.S. Bach 'Tripelconcert' in a, BWV 1044

Voor het vierde achtereenvolgende seizoen werken Phion, Orkest van Gelderland & Overijssel en Wilminktheater en Muziekcentrum Enschede samen in de serie Passie voor Bach. In vier themaconcerten op zondagochtend in de Grote Kerk brengt Ensemble Himmelsburg een keuze van bekende en minder bekende werken van Johann Sebastian Bach en tijdgenoten ten gehore.

Ensemble Himmelsburg, dat vernoemd is naar de slotkerk van Weimar waar Bach enkele jaren werkte, is samengesteld uit Phion-musici met een diepe passie voor Bach, aangevuld met vioolsoliste Carla Leurs en klavecinist en organist Pieter Dirksen, die tevens de muzikale leiding heeft.

 

PASSIE VOOR BACH - De 'galante' Bach is het eerste concert in de serie van vier.

Tot ver in de twintigste eeuw werd Bach gezien als die beetje nors kijkende componist van gewichtige composities, die wortelden in de strenge Duitse muziektraditie van de Barok. Inmiddels weten we dat Bach wel degelijk open stond voor de nieuwe muzikale ideeën die rond 1730 opkwamen en die we 'galant' zijn gaan noemen. Deze modieuze muziek was wat lichtvoetiger en doorzichtiger en werd door tegenstanders als vluchtig afgedaan. In de composities die Bach in zijn latere jaren schreef hoor je hoe hij het 'galante' perfect in overeenstemming wist te brengen met de traditie waarin hij werd grootgebracht.

 

De serie Passie voor Bach is een co-productie van Phion, Orkest van Gelderland & Overijssel en Wilminktheater en Muziekcentrum Enschede

Kaarten bestellen