Passie voor Bach

Con Amore II zo 21 jan | 16:00 uur Klassiek | Grote Kerk Steenwijk € 22,50

Ensemble Himmelsburg

Pieter Dirksen muzikale leiding en klavecimbel
Carla Leurs solo-viool
Erna de Koning hobo en oboe d'amore
Kristen Witmer sopraan
N.t.b. bas

C. Graupner, Concerto voor oboe d'amore in C, GWV 302
D. Buxtehude: Drei schöne Dinge sind, BuxWV 19
D. Buxtehude: Toccata in g, BuxWV 163
J.S. Bach: Liebster Jesu, mein Verlangen, BWV 32


PASSIE VOOR BACH - Con Amore II is het tweede concert in de serie over het meesterschap van Bach. De aardse en de hemelse liefde staan centraal in dit concert. In de bruiloftscantate van Dietrich Buxtehude, een van Bachs jeugdhelden, gaan die twee hand in hand. Met zijn cantate Liebster Jesu, mein Verlangen haakt Bach aan bij de traditie van dialoogcantates waarin de sopraan de rol van de menselijke ziel vertolkt en de bas de 'vox Christi', de stem van Christus. De mystieke liefde staat centraal: de vereniging van God met de menselijke ziel. Bach gebruikte een tekst die oorspronkelijk voor zijn collega Christoph Graupner uit Darmstadt werd geschreven. Van hem horen we een concert voor de wat lager gestemde 'liefdeshobo' die in die jaren populair was vanwege zijn warme klank.

Voor het vierde achtereenvolgende seizoen werken Phion, Orkest van Gelderland & Overijssel en Wilminktheater en Muziekcentrum Enschede samen in de serie Passie voor Bach. In vier themaconcerten op zondagochtend in de Grote Kerk brengt Ensemble Himmelsburg een keuze van bekende en minder bekende werken van Johann Sebastian Bach en tijdgenoten ten gehore.

Ensemble Himmelsburg, dat vernoemd is naar de slotkerk van Weimar waar Bach enkele jaren werkte, is samengesteld uit Phion-musici met een diepe passie voor Bach, aangevuld met vioolsoliste Carla Leurs en klavecinist en organist Pieter Dirksen, die tevens de muzikale leiding heeft.

De serie Passie voor Bach is een co-productie van Phion, Orkest van Gelderland & Overijssel en Wilminktheater en Muziekcentrum Enschede

Kaarten bestellen