Passie voor Bach

Ich armer Mensch zo 26 mei | 16:00 uur Klassiek | Grote Kerk Steenwijk € 22,50

 

Ensemble Himmelsburg

Pieter Dirksen, muzikale leiding en klavecimbel
Carla Leurs, solo-viool

Carola Ligt, fluit
Erna de Koning, hobo

William Knight, tenor

 

 

J.D. Heinichen Concerto voor fluit en hobo in g, S. 238

G.Ph. Telemann Cantate 'Ach, wo bin ich hingeraten', TWV 1:41

J.G. Graun Concerto voor viool in Bes, Wi 128

J.S. Bach Cantate 'Ich armer Mensch ich Sündenknecht', BWV 55

 

PASSIE VOOR BACH - Ich armer Mensch is het vierde en laatste concert rondom het meesterschap van Bach.

Dat de mens zondig is stond voor Luther centraal en daarom is ook Bachs kerkmuziek doordrenkt van die gedachte. Dit zondebesef leverde overigens wel weer fraaie composities op. Bij Bach, maar ook bij zijn goede vriend Telemann, getuige een van diens cantates voor tenor-solo. In de herfst van 1726 schreef ook Bach een reeks solo-cantates, waaronder een voor tenor die een opvallend 'passie'-karakter heeft. Zo komen we een aria tegen met de beginwoorden Erbarme dich! Die uitroep zou Bach vier maanden later gebruiken in een heel andere aria in zijn Matthäus-Passion. Het programma wordt aangevuld met concerten van collega's van Bach en Telemann die werkzaam waren in Berlijn en in Dresden.

 

 

Voor het vierde achtereenvolgende seizoen werken Phion, Orkest van Gelderland & Overijssel en Wilminktheater en Muziekcentrum Enschede samen in de serie Passie voor Bach. In vier themaconcerten op zondagochtend in de Grote Kerk brengt Ensemble Himmelsburg een keuze van bekende en minder bekende werken van Johann Sebastian Bach en tijdgenoten ten gehore.

Ensemble Himmelsburg, dat vernoemd is naar de slotkerk van Weimar waar Bach enkele jaren werkte, is samengesteld uit Phion-musici met een diepe passie voor Bach, aangevuld met vioolsoliste Carla Leurs en klavecinist en organist Pieter Dirksen, die tevens de muzikale leiding heeft.

 

De serie Passie voor Bach is een co-productie van

Phion, Orkest van Gelderland & Overijssel en Wilminktheater en Muziekcentrum Enschede

Kaarten bestellen