Passie voor Bach

Jauchzet Gott zo 07 mei | 16:00 uur Klassiek | Grote Kerk Steenwijk € 22,50

Ensemble Himmelsburg
Pieter Dirksen muzikale leiding en klavecimbel
Carla Leurs solo-viool                                   
Griet de Greyter sopraan

<Programma>  

J.S. Bach: Sinfonia BWV 75,8
J.S. Bach: Sonate voor viool en klavecimbel in G, BWV 1019
                                                                      
G. Pisendel: Vioolconcert in g
J.S. Bach: Cantate 'Jauchzet Gott in allen Landen', BWV 51

 

PASSIE VOOR BACH - Jauchzet Gott       

In de serie Passie voor Bach staat het meesterschap van Bach in al zijn facetten centraal. De concerten worden uitgevoerd door Ensemble Himmelsburg; Phion-musici met een diepe passie voor Bach, aangevuld met vioolsoliste Carla Leurs en klavecinist en organist Pieter Dirksen, die tevens de muzikale leiding heeft. Het ensemble is vernoemd naar de beroemde slotkerk in Weimar waar Bach enkele jaren werkte. Op vier zondagen draagt het ensemble Bachs meesterschap uit. In dit inmiddels laatste concert hoor je onder meer werken van Bach en zijn muzikale vriend Telemann.

 

Muziek voor Bachs echtgenote?

We weten niet voor welke gelegenheid de bekende cantate BWV 51 die in dit concert centraal staat, geschreven is. In Leipzig mochten vrouwen niet zingen in de kerk, maar de sopraanpartij is veel te ingewikkeld voor een jongensstem. Zou de muziek voor Bachs eigen echtgenote bedoeld zijn geweest? Na het plotselinge overlijden van zijn eerste vrouw Maria Barbara hertrouwde Bach met de twintigjarige Anna Magdalena Wilcke, een uitmuntende sopraan die nog maar kort daarvoor Bachs eigen hofkapel in Cöthen was komen versterken. Anna Magdalena was de dochter van een hoftrompettist in Weissenfels, waar Bach titulair hofcomponist was. Het is dus denkbaar dat de cantate aldaar heeft geklonken ter ere van de verjaardag van vorst Christiaan. We weten dat Bach daar in 1729 bij aanwezig was. Wat een heerlijke gedachte dat dit feestelijke werk voor sopraan en trompet geschreven is voor vader en dochter Wilcke.

De serie Passie voor Bach is een co-productie van Phion, Orkest voor Gelderland & Overijssel en Wilminktheater en Muziekcentrum Enschede.

De passie voor Bach concerten zijn ook per serie te koop. 4 concerten voor € 75 (serie aanbod geldt t/m 1e concert op 11.12.2022) Boek hier

Kaarten bestellen