Passie voor Bach

Bach & Telemann zo 26 mrt | 16:00 uur Klassiek | Grote Kerk Steenwijk € 22,50

Ensemble Himmelsburg
Pieter Dirksen muzikale leiding en klavecimbel
Carla Leurs solo-viool
Erna de Koning solo-hobo

<programma>  
J.S. Bach: Concert voor hobo en viool in c, BWV 1060R
G.Ph. Telemann: Concert voor 2 violen in G, TWV 52:G1,
G.Ph. Telemann: Triosonate in D, TWV 42:D1
G.Ph. Telemann: Concert voor hobo en viool in c, TWV 52:c1
J.S. Bach: Concert voor 2 violen in d, BWV 1043

 

PASSIE VOOR BACH - Dubbelconcerten van Bach en Telemann                                                                              

In de serie Passie voor Bach staat het meesterschap van Bach in al zijn facetten centraal. De concerten worden uitgevoerd door Ensemble Himmelsburg; Phion-musici met een diepe passie voor Bach, aangevuld met vioolsoliste Carla Leurs en klavecinist en organist Pieter Dirksen, die tevens de muzikale leiding heeft. Het ensemble is vernoemd naar de beroemde slotkerk in Weimar waar Bach enkele jaren werkte. Op vier zondagen draagt het ensemble Bachs meesterschap uit. In dit inmiddels derde concert hoor je onder meer werken van Bach en zijn muzikale vriend Telemann.

Bijzondere conversatie tussen de solo-instrumenten

Bach en zijn muzikale vriend Telemann schreven graag concertante werken voor twee solisten. In zo'n werk gaan de solo-instrumenten een dialoog met elkaar aan, en zijn we getuige van een bijzondere conversatie. In dit programma staan werken centraal die geschreven zijn voor twee vioolsolisten of voor viool- en hobo-solo. Heel beroemd is het concert in c-klein BWV 1060R voor hobo en viool, met dat onvergetelijk mooie langzame middendeel, maar het misschien wel nog bekendere concert voor 2 violen in d-klein BWV 1043 doet er zeker niet voor onder. De concerten van Telemann zijn minder bekend dan die van vakbroeder Johann Sebastian, maar ze verdienen het om gehoord te worden. Ze paren virtuositeit aan diepzinnigheid en maken duidelijk waarom Bach tijdens de openbare concerten die hij organiseerde met het Collegium Musicum in Leipzig graag werken op de lessenaars zette van de componist die ooit aan de wieg stond van dat ensemble.

De serie Passie voor Bach is een co-productie van Phion, Orkest voor Gelderland & Overijssel en Wilminktheater en Muziekcentrum Enschede.

De passie voor Bach concerten zijn ook per serie te koop. 4 concerten voor € 75 (serie aanbod geldt t/m 1e concert op 11.12.2022) Boek hier

Kaarten bestellen