SiebeThissen (1960) is een Rotterdamse historicus en filosoof.
Van 1 januari 2000 tot 1 januari 2022 werkte hij bij het Centrum Beeldende Kunst Rotterdam, als hoofd Beeldende Kunst & Openbare Ruimte (BKOR). Hij was verantwoordelijk voor het realiseren en beheren van de collectie kunstwerken en monumenten in de openbare ruimte van Rotterdam en schrijft met enige regelmaat over kunst en de stad.
Hij schreef verschillende boeken en publiceerde artikelen, onder meer in Trouw voor de rubriek Letter & Geest. Zijn filosofische artikelen verschenen onder meer in de tijdschriften Geschiedenis van de wijsbegeerte in Nederland, Krisis, Filosofie Magazine en Wijsgerig perspectief op maatschappij en wetenschap. Tevens schreef hij over popcultuur, underground en avant-garde, (co)publiceerde de fanzines Mba Kajere en Not Fussed!, en maakte met Dr. Auratheft internet-radio.
Thissen ontving in 2018 voor zijn boek Beelden. Stadsverfraaiing in Rotterdam sinds 1940 de dertiende mr. Jacques Dutilhprijs en een beeldje van Joep van Lieshout.
Sinds 2022 is hij werkzaam als zelfstandig historicus, onderzoeker en adviseur in de culturele sector.
Een kunstwerk lijkt steeds vaker als indringer in de openbare ruimte te worden ervaren. In zo’n klimaat is het een zegen dat er weer filantropen zijn die wél bereid zijn mee te denken over de stadscollectie.
Er is een revolutie nodig in de openbare kunst, denkt Thissen. Wat kan en wil de kunst zelf nog? Wil de kunst slechts een vehikel van propaganda zijn? Laat de kunst zich verlammen door de angst gebruikers van de openbare ruimte mogelijk te kwetsen? “We leven in zo’n spannende tijd”, vindt Thissen. Een tijd waarin vrijheden onder druk staan, aan de autonomie van de kunst op straat wordt geknaagd, en stadspromotie bedenkelijke trekken heeft gekregen.”