Omgevingsgerichte kunst van Birthe Leemeijer
Birthe Leemeijer (Amsterdam, 1972) maakt geen statische kunstwerken, vindt het ‘laten ontstaan van dingen’ belangrijk. Kijken, luisteren en de dingen laten gebeuren, zijn voor haar essentieel. Haar werken hebben een voortdurende interactie met de omgeving, zoals de ‘Vanishing Staircase’: een trap in het Utrechtse Zocherpark, die langzaam verdwijnt onder de bloemen en planten die ertussen door en overheen groeien.
Helaas heeft een overijverige medewerker van de Utrechtse groenvoorziening de trap op een dag volledig schoon geschoffeld en gebrand, omdat hij niet in de gaten had dat het kunst was. De planten en bloemen moeten opnieuw groeien en uiteindelijk zal de trap toch weer verdwijnen.
Dit voorval geeft aan hoe de kunstwerken van Birthe opgaan in de omgeving en er onderdeel van uitmaken. Zo is het ook met de IJsfontein in Dokkum. Leemeijer ontwierp speciaal voor deze noordelijke Friese stad een koperen sculptuur van organisch gevormde elementen, waaruit waterdamp opstijgt. Afhankelijk van de zon, de luchtvochtigheid, temperatuur, wind en neerslag, maakt de fontein veranderingen in weersomstandigheden zichtbaar in ijs. Op sommige dagen is het ijs transparant en glazig, terwijl er onder andere omstandigheden ijskristallen op het reliëf ontstaan. Is het warmer, dan zoeken waterstroompjes hun weg over de sculptuur.
Birthe Leemeijer heeft een indruk – wekkende hoeveelheid exposities, tentoonstellingen en kunstwerken op haar naam staan en na haar opleiding aan de Rietveld Academie en het Sandberg Instituut haalde ze in 2016 haar diploma Vakbekwaam Hovenier aan het Wellantcollege. In 1997 won zij de Prix de Rome Basisprijs Kunst en Publieke Ruimte.