Lezingen KUNST in de openbare ruimte

Theo Jansen / Beeldend kunstenaar / Strandbeesten wo 30 sep | 20:15 uur Special | Dyka Vestzaktheater € 10,00

Theo Jansen (Den Haag, 1948) is kunstenaar-uitvinder. Hij is vooral bekend om zijn strandbeesten, zelfstandig lopende kinetische constructies gemaakt van pvc pijp.

Jansen studeerde van 1967 tot 1975 natuurkunde aan de toenmalige Technische Hogeschool Delft. Na het verlaten van deze opleiding besloot hij verder te gaan als kunstenaar. De eerste zeven jaar schilderde hij. In 1980 bouwde hij een vliegende schotel (vijf meter doorsnede, flitsende lichten en een piepend geluid) die over Delft vloog en de stad in beroering bracht.

De thema’s in zijn werk zijn evolutie, leven en verbeelding. Het feit dat wij bestaan is iets wat hem fascineert en intrigeert.  Zijn werk is een optelsom van diverse processen. Jansen staat vaak op met een nieuw idee, hij bestudeert het idee, maakt er soms een tekening van of gaat meteen aan de slag. Met elektriciteitsbuis als voornaamste ingrediënt maakt hij grote kinetische wezens die door de wind bezield raken en elegant over het strand bewegen. Theo streeft naar zelfredzaamheid van zijn ‘strandbeesten’ en dat zij zelfstandig kunnen overleven op het strand. Hij ziet de verschillende generaties van zijn beesten dan ook als een soort evolutionaire ontwikkeling. De cyclus van de evolutie is als volgt: elk voorjaar brengt hij een nieuw beest naar strand en doet de hele zomer allerlei experimenten met de wind, het zand en het water. In de herfst is hij wat wijzer geworden over de manier waarop de beesten zouden moeten overleven en verklaart het beest tot uitgestorven. Met de opgedane kennis bouwt hij in de winter weer een nieuw beest. De cyclus herhaalt zich elk jaar. Zijn zoektocht bestaat uit de aanwijzingen van de buisjes die hij volgt en die aanwijzingen blijken vaak veel beter te zijn dan zijn eigen idee. Het pad is grillig en onvoorspelbaar.

Theo Jansen heeft wereldwijd vele bewonderaars, die het unieke loopsysteem van zijn werk gebruiken als uitgangspunt voor de ontwikkeling van o.a. wetenschappelijke ideeën. In 2016 werd hij door de NASA uitgenodigd om mee te denken over de ontwikkeling van een voertuig bestemd voor de planeet Venus.

€ 10,00 Kaarten bestellen