Theaterblog: 'Carmen Revisited' van Tania Kross

Opera voor iedereen!
In de week voordat we naar de voorstelling gaan, beken ik aan vriendin Tanya dat ik nog nooit eerder naar een opera ben geweest. Gelukkig blijkt dit bezoek ook voor Tanya de eerste keer dat ze een opera gaat zien en luisteren, daardoor voel ik me gelijk iets minder een cultuurbarbaar.

Samen rijden we naar Ogterop om Tania Kross te zien schitteren in Carmen. Na afloop weten we zeker: Opera is niet een elitair iets, deze Carmen is een opera voor iedereen. Maar om te zorgen dat iedereen dan ook ten volste kan genieten van deze muzikale voorstelling is een goede voorbereiding wel handig. Daarom hierbij een klein stappenplan voor iedereen die op 23 november De Meenthe in stapt. Het wordt daardoor een wat langer blog dan normaal. Maar ach, het is herfst, het weer is grijs en grauw, dus dan kunt u lekker vaker binnen blijven en theaterblogs lezen! Tussendoor is het natuurlijk wel belangrijk om zo nu en dan wel naar buiten te gaan. Naar een voorstelling bij De Meenthe bijvoorbeeld.

Goed, een stappenplan dus. Eerst is het nodig om te bepalen wat voor Operaganger u bent. Net als Tanya en ik nog nooit naar een opera geweest? U bent dan net als wij een Beginneling. Lees dan voorbereiding A. Weet u al iets meer van opera, zijn de woorden aria, prima donna, ouverture en libretto voor u geen onbekende termen en weet u waar Carmen over gaat? Dan bent u vast een Medium Operabezoeker. Sla dan voorbereiding A over en lees voorbereiding B. Bent u al zo vaak naar een operavoorstelling geweest dat u de teksten van de liederen niet alleen mee kunt zingen, maar ook nog eens weet wie ze waar en wanneer geschreven heeft en in welke toonsoort ze staan? Chapeau, u bent echt een Ervaren Operakenner. U kunt gelijk doorgaan naar Voorbereiding C.

En na u allen allemaal netjes aangesproken te hebben als u, ga ik nu gewoon lekker door naar de je-vorm. Dat blogt gewoon net wat fijner en persoonlijker!

Voorbereiding A
De operavoorstelling Carmen, waarin Tania Kross de hoofdrol vertolkt (zij speelt Carmen, waar de opera naar is vernoemd), is een fantastische muzikale voorstelling. Het verhaal van de opera is verweven met een flinke portie Spaanse flamengo. De liederen die worden gezongen zijn bijna allemaal in Frans of Spaans. Mocht je dat niet verstaan, dan is dat geen probleem als je je van te voren even voorbereid door het verhaal van de opera Carmen te lezen. Als je namelijk weet hoe het verhaal gaat, wie de hoofdpersonen zijn en waar de liederen over gaan, dan hoef je je tijdens de voorstelling niet steeds af te vragen waar het in hemelsnaam allemaal over gaat. Als je weet wie wie is en hoe het verhaal loopt, kun je achterover gaan zitten en genieten van de sfeer en de fantastische zang, muziek en dans. Alvast even een tip; officieel bestaat deze opera uit vier bedrijven. Maar deel drie slaan ze in deze theaterversie zo’n beetje helemaal over. En verder is het verhaal helemaal naar deze tijd gehaald, je krijgt een gemoderniseerde versie zeg maar. En oh ja, al het Spaanse hoort eigenlijk niet bij de opera Carmen, en heeft eigenlijk ook niets met opera in het algemeen te maken. Maar wat maakt het uit, het is stiekem misschien nog wel mooier dan die hele opera zelf. Tanya en ik zijn in ieder geval erg onder de indruk van flamengozangeres Erminia Fernández Córdoba! Meer over het verhaal van Carmen lees je HIER. Of google zelf een eind weg en word een Carmen-expert!

Voorbereiding B
Okay, u kent het verhaal van Carmen, verstaat misschien zelfs de teksten wel en kunt de muziek meeneuriën. Dan geniet u zeker van de bekende liederen die door Tania Kross als Carmen en tenor Charles Hens als Don Jose worden gezongen. Want deze artiesten verstaan hun vak. Toch willen we u even waarschuwen dat u niet zomaar maar naar de zoveelste vertolking van Carmen komt kijken. U gaat namelijk een echte “Krossover”  meemaken: omdat er in de deze voorstelling een verfrissende mix wordt gemaakt van klassieke opera en Spaanse flamengo. Door deze bijzondere combinatie krijgt Carmen een heel nieuw jasje (letterlijk en figuurlijk) en wordt u niet alleen getrakteerd op schitterende operaliederen, maar ook op indringende Spaanse muziek. De flamencozangers en dansers zullen u zeker net zo raken als Don Jose is geraakt door Carmen!

Voorbereiding C
Voor ervaren operabezoekers zal deze versie van Carmen zeker een ervaring zijn. Nog nooit eerder werd het klassieke verhaal zo modern en luchtig neergezet. Don Jose ontvangt geen brief van zijn moeder, maar krijgt een whatsapp te lezen waarin zijn moeder Micaëla voorstelt als zijn nieuwe partner. Natuurlijk komt in deze voorstelling dan ook de sensuele Carmen roet in het eten gooien. Op zoek naar een zeer klassieke uitvoering van deze bekende opera van Bizet? Dan kom je van een koude kermis thuis. In voor een nieuwe theatrale ervaring, waarin bijvoorbeeld opeens een rol is weggelegd voor de bewaking van het theater en waarin fantastische flamengo-artiesten zorgen voor Spaanse passie en drama? Zorg dan dat je deze Krossiaanse versie van Carmen niet mist!

Tanya en ik bleken als zelfbenoemde operamaagden toch meer liederen van Carmen te kennen dan we vooraf hadden kunnen bedenken. Als we ’s avonds teruglopen naar de parkeerplaats galmen we luidkeels de melodie van Les Toreadors door de nacht. Lekker hoor, opera. 

Door theaterblogger: Margje 

Nieuwsgierig geworden? Reserveer je tickets hier

 

Lees meer blogs van Theaterblogger: Margje

Theaterblog: Shirma Rous
Theaterblog: Sanne Vogel
Theaterblog: Terror 
Theaterblog: Vamos 
Theaterblog: Yentl & De Boer

 

“Theaterblog Tania Kross: Opera voor iedereen!”