Theaterblog: Shirma Rouse

Polderkoningin van de Soul

“Lekker makkelijk, een theater zo vlakbij een treinstation”, bedacht ik van te voren toen ik de afspraak maakte om met vriendin R. naar de theatertour van Shirma Rouse in Zwolle te gaan. Tien minuten wandelen vanaf het station en je bent er. Als we twee minuten onderweg zijn begint het te regenen. Keihard te regenen. We lopen stug door, we zijn er zo, toch? Kletsnat lopen we acht minuten later Odeon binnen. Gelukkig hebben we allebei een goed humeur, dus moeten we er vooral om lachen, al heb ik onderweg wel iets gegild van “Ja, joh, laten we midden in wolkbreuk door Zwolle gaan lopen!” en “We hadden ook gewoon lekker warm en droog thuis op de bank kunnen zitten!”. 

Gelukkig zaten we niet thuis op de bank. Want dan hadden we een fijn concert gemist. Thuis op je bank zitten kan heerlijk zijn. Maar zo nu en dan moet je toch echt eens je bank verruilen voor de stoelen van het theater. Omdat luisteren naar een cd heel anders is dan de artiest live te zien en horen bijvoorbeeld. Shirma Rouse- The Queen of Soul Celebration was een waar muzikaal feestje. Een superswingend feestje zelfs, met bekende en iets minder bekende songs van de onbetwiste Queen of Soul, zoals Aretha Franklin over heel de wereld bekend staat. Shirma Rouse blijkt op het podium onze eigen polderkoningin van de soulmuziek te zijn. Samen met haar band die fantastisch speelt, drie achtergrondzangeressen die er overduidelijk lol in hebben en een enthousiaste verteller neemt ze ons mee door het leven en de carrière van Aretha Franklin. Ze zingt soul, en gospel, en R&B. Heel even is Shirma Aretha, en zitten wij bij een concert van deze wereldberoemde souldiva. Maar het liefste zou Shirma ons niet zien zitten op die theaterstoelen, maar wil ze dat we meedansen. Meezingen. Meeleven en meevoelen met die soulmuziek. Zo nu en dan doen we inderdaad een dansje. Of kijken we vanuit het midden van de zaal een beetje jaloers naar twee enthousiastelingen die links vooraan bij het podium staan te swingen op bijna elke song. Echt stilzitten doet niemand. Daarvoor is de muziek te meeslepend, de zang te enthousiast. 

De pauze komt veel te snel, maar na de pauze lijkt het programma heerlijk lang door te gaan. Natuurlijk is er een “we want more” na afloop. En natuurlijk komt er dan nog zo’n mooie song. Shirma rocks en zingt de soulmuziek fantastisch, daarover zijn vriendin R. en ik het eens. Gewoon jammer dat het na de toegift echt afgelopen is.

Na een drankje aan de bar halen we onze jassen bij de garderobe. “Ik had ook een sjaal om” zeg ik, als ik alleen mijn jas terugkrijg. “Die zal wel ergens anders te drogen hangen, want die had ik als capuchon gebruikt in de regen” leg ik uit. Even later komt de garderobemedewerkster terug met mijn sjaal. “Er lag gewoon een plasje water op de grond onder!” zegt ze verbaasd. 

Voor iedereen die in Steenwijk naar Shirma Rouse gaat kijken en luisteren: gelukkig is theater De Meenthe maar 2 minuten lopen vanaf het treinstation. Trek je een sprintje, dan kom je bij regenachtig weer nog steeds bijna droog aan. Maar welk weer het ook is op 17 november als Shirma met haar band naar De Meenthe komt, eenmaal binnen bij dit theaterconcert vergeet je alle herfstbuien en is het even alsof je in Memphis Tenessee bent.

Door theaterblogger: Margje 

Nieuwsgierig geworden? Reserveer je tickets hier.

Rabo Theater De Meenthe - Theaterblogger Margje - Shirma Rouse - Aretha the Queen of soul

Lees meer blogs van Theaterblogger: Margje
Theaterblog: Sanne Vogel
Theaterblog: Terror 
Theaterblog: Vamos 
Theaterblog: Yentl & De Boer

 

“Theaterblog Shirma Rouse: Polderkoningin van de Soul”