Theaterblog Neelie: House of cards in de lage landen

Meestal gaan theatervoorstellingen over niet bestaande personen. Of over beroemde personen uit het verleden. De hoofdpersonages zelf kunnen dan nooit in de zaal zitten en kijken hoe acteurs je leven naspelen. Hoe gek moet het dan ook zijn voor Neelie Kroes dat er nu een voorstelling in de theaters wordt gespeeld die gaat over haar en haar leven. Mevrouw Kroes zelf heeft aangegeven het theaterstuk niet te zullen gaan bekijken en de vrouw, die door alle glazen plafonds heen brak en bijna de eerste vrouwelijke premier van ons land werd, onthoudt zich ook van verder commentaar op de toneelversie van haar leven. 

Dat leven is er eentje vol affaires, met veel behaalde successen en geroemde resultaten, maar ook met jammerlijke mislukkingen op persoonlijk, zakelijk en politiek vlak. Hoe maak je daar in hemelsnaam een voorstelling over? Dat konden vriendin Saskia en ik van te voren eigenlijk niet zo goed bedenken. We zijn dan ook erg nieuwsgierig als we de Utrechtse Schouwburg binnenstappen en verbaasd als we zien dat het podium voor aanvang helemaal leeg is. Geen enkel decorstuk, slechts een grote zwarte glimmende vloer. 

Als Carine Crutzen opkomt in deze leegte als Neelie Kroes, geloven we meteen dat zij het is. In de anderhalf uur daarna worden we steeds meer meegezogen in het leven van deze vrouw voor wie werk en ambitie het meest belangrijk lijken te zijn. Samen met zes acteurs die op een sublieme manier steeds wisselende rollen voor hun rekening nemen, beleeft ze haar eigen leven vanaf het begin tot nu. Op een originele manier vliegen we door de tijd en locaties heen en krijgen we een soort polderversie van House of Cards te zien; persoonlijke momenten worden afgewisseld met politieke intriges en drama. 

Als enige vrouw staat Carine Crutzen als Neelie steeds tussen die zes mannen (die ook de rollen van de vrouwen in haar leven op zich nemen), het moet een statement zijn geweest van de theatermaker. Net als de bijzondere slotscène. Waar de mens Neelie lijkt te reageren op alles wat we net in een wervelende theatershow van anderhalf uur hebben meegemaakt. 

En net als bij House of Cards denk je; en nu? Wat gebeurt er nu? Wat ons betreft komt er ook van Neelie! een seizoen 2!

Door theaterblogger: Margje 

Nieuwsgierig geworden? Reserveer je tickets hier. 
 

Fotografie: Claudia Kamergorodski

Theaterblog: Tania Kross
Theaterblog: Shirma Rous
Theaterblog: Sanne Vogel
Theaterblog: Terror 
Theaterblog: Vamos 
Theaterblog: Yentl & De Boer

 

“Theaterblog Neelie: House of cards in de lage landen”