Theaterblog Marvellous

(H)eerlijke helden

“Een superheldenmusical? Wat moet ik daar nou weer van verwachten?” Mijn zoon van 14 wil weten waar het over gaat. Maar dat weet ik ook niet precies. Ondertussen probeert hij mij uit te leggen dat je in een stripboek en in een film echt veel makkelijker een superheld kunt zijn dan in het theater. Want in een strip kan alles, en bij een filmopname kan ook van alles gemanipuleerd worden. En of ik wel zeker weet dat de musical Marvellous over de superhelden van Marvel gaat? En welke dan precies? Ik kijk hem vertwijfeld aan, en roep uit dat ik het ook allemaal niet weet, maar of hij alsnog misschien wel mee wil naar de voorstelling? Dat wil hij gelukkig wel, dus treinen we samen naar Groningen. In de stadschouwburg zie ik veel meer ouders met pubers, groepen studenten, maar ook best veel ouderen. Zouden die allemaal wèl weten wat ze gaan zien? De recensies die ik de afgelopen weken over de theatervoorstelling las, waren nogal wisselend van sfeer. We nemen een warme chocolademelk in het theatercafé en dan is het tijd om de zaal in te gaan.

Vanaf het begin heb ik een vrolijk kijkende zoon naast me zitten. De voorstelling zit vol humor, is snel en afwisselend en spreekt zowel de jongeren, de studenten en de ouderen aan. Er wordt in ieder geval flink gelachen in de zaal, en ook de puber naast me moet vaak grinniken. En, eerlijk is eerlijk, zelfs uw theaterblogger, die helemaal niets met superheldenfilms of stripboeken heeft, geniet van een vrolijk avondje uit. Ik leef mee met de nerd Giel, die als kind ontelbare spreekbeurten over de superhelden van De Liga en Het Legioen geeft en jaren later de buurman blijkt te zijn van een van die superhelden. Buurvrouw Justitia is echter ondertussen geen superheld meer. Zij en haar superheldencollega’s hebben hun superheldenleven achter zich gelaten en leven tegenwoordig een gewoon en alledaags leven. Justitia is net ontslagen bij haar saaie kantoorbaan en mist haar heldhaftige leventje van vroeger. Maar ja, ze hebben ooit alle superschurken verslaan, en als er geen slechteriken meer zijn, dan heb je ook geen helden nodig. In een poging het leven weer wat leuker en spannender te maken, steelt ze het ontzielde pak van een verslagen vijand uit het superheldenmuseum. Samen met computergenie Giel blaast ze de superschurk weer nieuw leven in. En dat, zo zal blijken, is het begin van alle ellende. Of van alle lol, het is maar hoe je het bekijkt.

Bij Marvellous, oftewel de Superhelden Saga Musical Happening, wordt vooral door Justitia (gespeeld door Keja Klaasje Kwestro) goed gezongen. Ze blijkt een waar musicaltalent en werd niet voor niets een paar jaar geleden voor haar rol in de Gelaarsde Poes al eens genomineerd voor een Musical Award. De andere spelers zijn meer acteurs dan zangers. Maar iedereen speelt zo innemend en enthousiast, dat je ze hun iets mindere zangkunsten snel vergeeft. En ach, een echte traditionele musical is de voorstelling toch al niet. Het is gewoon een hilarisch avondje uit. Marvellous verveelt nooit. Na de pauze wil je snel weer terug de zaal in, om te zien hoe het verhaal verder gaat. De teksten zijn snel en scherp, ze zitten vol woordgrapjes en verwijzingen naar de actualiteit en steken de draak met allerlei burgerlijke Nederlandse zaken. Hierdoor is de musical echt niet alleen leuk voor melige pubers, maar zeker ook voor hun ouders.

Dus hoppa, sleep uw pubers achter hun spelcomputer of Snapchat vandaan en neem ze mee naar De Meenthe. Al is het maar om ze te laten zien dat zelfs Superhelden het niet altijd met geweld en Epische Gevechten oplossen. Wedden dat u daarna ook, net als ik, minstens een paar dagen met het deuntje van Het komt aaaaaltijd goed in uw hoofd rondloopt?

Margje

 > > INFO & TICKETS < <

 

Geschreven blogs door Margje:
Theaterblog: Magische Blind Date
Theaterblog: Indië Monologen

“Theaterblog: Marvellous verveelt nooit”