Spot On Kiki Schippers

In het item Spot On, lichten we een artiest uit. Deze artiest stellen we de 4 vragen: Waar was je eerste optreden? Wat was je grootste blunder? Waar ben je het meest trots op? Wat staat er nog op je bucketlist?

Waar was je eerste optreden?
“Van jongs af aan stond ik te zingen en te dansen op ieder feest, in onze familie worden er vaak liedjes gemaakt bij speciale gelegenheden dus dat was er al met de paplepel ingegoten. Ik heb als kind zelfs een duet met Sugar Lee Hooper gedaan bij Geef Nooit Op! Ook deed ik al jong mee aan schrijfwedstrijden en toneel- en musicalles. Het zat er dus al vroeg in."

Wat is je grootste blunder?
“Ik maak graag speciaal liedjes over een onderwerp, dat kan een ode zijn aan een gast in een talkshow, een razendsnelle politieke reactie op Prinsjesdag of een coronapersconferentie zoals ik bij De Vooravond op tv deed, een Spijkerlied bij Spijkers met Koppen of een grappige meezinger over kwantummechanica voor een wetenschappelijke lezing op een congres of festival. Eigenlijk gaat dat altijd goed, maar één keer heb ik een grappige satirische ode gemaakt voor een schrijver, en dat liep niet helemaal goed af. Ik had zijn hele oeuvre besteld en uitgelezen, was er weken mee bezig, en had uiteindelijk een bijtend lied gemaakt waarin ik overdreven eigenschappen van zijn verschrikkelijkste romanpersonage aan hem had gekoppeld. Het lied begon zo: 'Ik lig hier in een kofferbak te wachten op Buwalda/het is een kleine kofferbak/de auto is een smart' De schrijver in kwestie kon er de humor niet van inzien, was diep beledigd en keek me het hele programma niet meer aan. ”

Waar ben je het meest trots op?
“Dat we met een enorm team afgelopen zomer op de Parade hebben gestaan in de grote tent: 9 muzikanten, technici, een CD, merchandise, vier keer per dag spelen in de hitte, dat we dat toch voor elkaar hebben gekregen en uitverkochte shows hebben kunnen doen, dat was een droom!”

Wat staat er nog op je bucketlist?
“Met band het theater in natuurlijk! Gelukkig gaat dat na de zomer gebeuren.. zo spannend! ” 

Kiki Schippers is te zien op dinsdag 24 januari.

(foto: Melissa Scharroo Capribee)

“Spot On Kiki: Mijn grappige satirische ode viel niet goed”