Spot On Jasper van Kuijk

In het item Spot On, lichten we een artiest uit. Deze artiest stellen we de 4 vragen: Waar was je eerste optreden? Wat was je grootste blunder? Waar ben je het meest trots op? Wat staat er nog op je bucketlist?

Jasper van Kuijk speelt de voorstelling 'Tot hier en niet verder'.

Waar was je eerste optreden?
“Mijn allereerste solo-optreden was in de Open Bak in Amsterdam. Daar mag je elke dinsdagavond een kwartier dingen uitproberen, van stand-up tot liedjes en van acrobatiek tot cursus fietsband plakken. Ik had in een cabaretgroep gezeten en had een vriend daaruit meegenomen om te komen kijken of het wat was, wat ik had bedacht. Hij zei na afloop: ’Nou, dat was niet verschrikkelijk’. Dat was genoeg voor mij om door te gaan. In het begin van je carrière moet je denk ik een beetje die plaat voor je kop hebben, want je gaat veel fouten maken, maar je moet ook open genoeg staan om door te hebben wat er beter kan."

Wat is je grootste blunder?
“In mijn tweede voorstelling speelde ik een zakenman die nog maar één principe had: marktwerking. Hij was zo cynisch en gewetenloos dat het weer grappig werd. Daar had ik een goed pak voor aangeschaft bij een bekende herenmodezaak. De eigenaar en verkoper zeiden: ‘Oh, dan komen we kijken als je hier in Amsterdam staat!’ En zo geschiedde, ik zag de heren op rij één zitten bij een try-out. De volgende dag kreeg ik een mailtje van een van hen: prachtige voorstelling, je bent al een heel eind op weg, maar je moet misschien de volgende keer wel je gulp dichtdoen, dat staat wat professioneler. ”

Waar ben je het meest trots op?
“De vijf voorstellingen die ik in de afgelopen jaren heb gemaakt, die, als je terugkijkt, steeds een weerspiegeling zijn van de tijd waar we in leven. De grote invloed van televisie, marktwerking en de toegenomen polarisatie, dat zit er allemaal in. Ik ben trots op het tijdsbeeld dat die voorstellingen vormen, zeker nu ik ga stoppen als cabaretier, omdat ik naar Zweden ben verhuisd. En dat mensen vaak later tegen me zeiden: ‘Ik heb de avond zelf heel erg gelachen, maar daarna kwam er ook nog regelmatig een gedachte uit je voorstelling bij me terug.’ Dat vind ik het grootse compliment”

Wat staat er nog op je bucketlist?
“Ha, hele andere dingen dan cabaret. Ik ben dus naar Zweden verhuisd en we zouden daar graag uiteindelijk een oude hoeve kopen en opknappen. Dat je echt met je eigen handen een huis bouwt en ruimte hebt om een flinke moestuin te beginnen, met wat schapen en kippen. Verder lijkt de nachttrein naar Lapland en daar rondreizen me ook een mooi project. Hele andere dromen dan ik eerder had, maar dat komt door het jaar dat we in Zweden doorbrachten. Mijn moeder is Zweeds, en we kwamen er al vaak, en hebben toen een jaar daar gewoond. Daarna bleven we terugverlangen en uiteindelijk zijn we gegaan. Over dat proces gaat mijn huidige voorstelling, de laatste dus, ‘Tot hier en niet verder’ ” 

Jasper is te zien op dinsdag 18 oktober met zijn voorstelling 'Tot hier en niet verder'

(foto: Jaap Reedijk)

“Spot On Jasper: Misschien de volgende keer wel je gulp dichtdoen, dat staat wat professioneler”