Theaterblog - Een bijzondere avond in de lift

Als we iemand tegenkomen, hebben we al snel een mening klaar op basis van de eerste indruk. Want iemand is bijvoorbeeld luid en arrogant of stil en verlegen of een vrolijke spring in het veld. Regelmatig blijft het bij die eerste indruk. Soms moeten we die eerste indruk bijstellen als we iemand beter leren kennen. En heel soms leren we elkaar beter kennen doordat we in een vreemde situatie belanden. Samen vast komen te zitten in een kapotte lift, dat is zo’n vreemde situatie.

Precies dat gebeurt er in de voorstelling Liften die ik alvast mocht gaan kijken voordat de muzikale komedie naar Rabotheater De Meenthe komt. Het publiek zit eigenlijk samen met de drie hoofdrolspeelsters vast in de lift van de Beautytoren. Die Beautytoren is een enorme schoonheidskliniek waar je geopereerd kunt worden aan alles wat je maar kunt bedenken. Iets aan je uiterlijk laten veranderen? Op elke etage kun je weer wat anders aan je zelf laten verbeteren; je borsten vergroten, je gezicht laten liften, je vetrollen laten wegzuigen, alles is mogelijk. Schoonheid is maakbaar volgens deze kliniek. Maar dat je leven niet maakbaar is, dat wordt duidelijk als de vrouwen opeens nergens meer naar toe kunnen. Als de lift waarin ze toevallig alle drie staan, blijft hangen tussen twee etages en ze letterlijk en figuurlijk vast komen te zitten.

Dat klinkt serieus, en dat is het ook. Maar gelukkig is Liften een muzikale komedie en weten de dames er een aanstekelijk vrolijke avond van te maken. Dat begint al meteen bij de beginscène, wanneer wij als publiek opeens het publiek van een concert spelen, en dat eindigt bij het slotlied als de verhalen helemaal rond zijn. Regelmatig klinkt er een bulderlach door het publiek, dat zich herkent in de doldwaze verhalen van de vrouwen of wordt er gegrinnikt om de gênante situaties die het opgesloten zijn in een lift met zich meebrengt. Hoe langer we met elkaar in het theater, pardon, die lift vastzitten, hoe meer er duidelijk wordt waarom de vrouwen in die lift staan. Tussen de grappen door leren we de vrouwen kennen. We zien en horen hun verhalen. Door ontroerende liedjes en aangrijpende scènes krijgen we een inzicht in hun levens buiten de lift. Dan maakt de eerste indruk plaats voor echte personen, met hun eigen verhalen. Om deze verhalen te zien en te horen, en om te ontdekken hoe alles afloopt, zul je echter zelf naar de voorstelling moeten gaan. Want daar kan en mag ik niets over vertellen. De afspraak is namelijk: What happens in the lift, stays in the lift!

Margje


p.s.: Door dit verhaal en de foto’s van de voorstelling die op de website van De Meenthe staan, denk je misschien dat het een typische vrouwenvoorstelling is. Wees gerust, wij zaten naast de hardst lachende bezoeker van de avond, deze man vond de voorstelling fantastisch. We kunnen dus met overtuiging zeggen dat ook mannen hebben genoten van een avondje Liften. De drie actrices (Mariska van Kolck, Joke de Kruijf en Marleen van der Loo) zijn dan ook theater vrouwen pur sang met een bak aan ervaring, die weten hoe je de sfeer in een voorstelling brengt. Ook voor mannen dus. Maar met voor of na de voorstelling een glaasje wijn of appelsap (de grap hiervan wordt na de voorstelling wel duidelijk) is het natuurlijk helemaal een prima avondje uit voor vriendinnen.

           > > INFO & TICKETS  < <

  

Geschreven blogs door Margje:
Theaterblog: Magische Blind Date
Theaterblog: Indië Monologen

“Theaterblog 'Liften': What happens in the lift, stays in the lift!”