All Stars de musical in Première

Afgelopen zondag (14 oktober) ging All Stars de musical in première in het Luxor in Rotterdam.
Samen met mijn vriend mocht ik erbij zijn namens De Meenthe. We werden welkom geheten op de “groene loper” met een heuse drumband. De foyer was geheel omgetoverd tot feestelijke voetbalkantine inclusief kleedkamer-foto-booth, kleurige vlaggenlijnen en meters bier. We werden steeds nieuwsgieriger naar deze grote productie en wat hebben we een leuke avond gehad!

"Als je nu echt een keer met je vriend of man naar een musical wilt gaan dan is dit je kans!".

De musical is alles wat je van een voetbalmusical mag verwachten. Veel kleedkamerhumor, echte mannengrappen die lekker op het randje zijn.. of soms er over.. want ja dat doen mannen nu eenmaal ;-). "Ja dit stuk is geschreven door een vrouw.. sorry heren". Hoe de mannen over vrouwen praten en alle clichés die erbij horen, komen voorbij in deze hilarische en energieke productie.

Het verhaal gaat over een vriendengroep die al vanaf hun zevende jaar samen voetballen bij de F-jes van Swift Boys. Inmiddels zijn ze, zoals ze zelf zeggen geen 10 of 20 jaar meer. De tijd van de F-jes ligt ver achter hen. Een deel van de mannen is gesetteld en volgens hun vrouwen zouden ze meer verantwoordelijkheid moeten nemen en prioriteiten moeten stellen. "Het afpilsen kan toch wel voor één keer een half uurtje korter duren?!" Daar zit dus het knelpunt... die derde helft, de vriendschap, het ‘samen-is-niet-alleen gevoel’.. Maar kunnen ze daar wel afscheid van nemen? "Wat is het nut eigenlijk van voetbal? "Ja wij voetballen gewoon omdat.. nou omdat... We voetballen gewoon!" 

"Het meesterstuk komt echter van Daan Wijnands, de choreograaf. Wat hij met die club rauwdouwers doet, is van een ongekende schoonheid, durf en allure.- Dagblad van het Noorden

Al vanaf het eerste moment dat het doek slechts een halve meter omhoog gaat, zit het publiek op het puntje van zijn stoel. De dansende benen van behendig-voetballende mannen zijn, onder het doek door, net zichtbaar. En die voeten gaan in een razend tempo over het podium. Na de openingsdans op het nummer "Groen als gras" klinkt direct een daverend applaus in de zaal. Het publiek heeft er hoorbaar zin in en zit klaar voor een avond lachen! 

Het dansen was trouwens misschien wel het hoogtepunt van de show. De choreograaf heeft hier echt iets geniaals neergezet. Hoe laat je een voetbalwedstrijd zien op een toneel? Nou... met ballet! Met dans en ballet uitgevoerd door de heren van de cast worden de wedstrijden verbeeld. En dat ziet er echt super grappig, maar ook goed uit!

De scènes waarin de verhoudingen tussen de stellen verbeeld worden, zullen gegarandeerd voor menig (getrouwd)stel een feest van herkenning zijn. Nou ja feest... een tikje confronterend misschien wel ;-). Die herkenbaarheid, die door het hele verhaal verweven zit, dat maakt dat deze voorstelling enorm aanslaat bij het publiek.

Nog voor de pauze zie je natuurlijk ook hoe het eraan toe gaat onder de douche bij Swift Boys 8. Want wat is een voetbalmusical zonder douchescène? Maar let wel op! Zet je hiervoor even schrap want ook op rij 1 van het balkon waren "dingen" te zien die je niet elke dag over het toneel ziet slingeren. Naast al die mannengrappen en kleedkamer-gekkigheid zijn de mannen er ook voor elkaar. In goede en slechte tijden. Het zijn echte vrienden. Er zitten dus ook serieuze, mooie en aangrijpende momenten in de voorstelling. Liefde, onbereikbare relaties, vader-zoon relaties, nieuw leven en zelfs de dood. Voetbal als metafoor voor het leven zou je kunnen zeggen.

De humor voert echter wel echt de boventoon en de zaal ligt dan ook meerdere malen in een deuk. Zo wordt er bijvoorbeeld enorm gelachen om het grappige karakter van ‘Debbie’ de vriendin van Johnny die op een bijna cabareteske wijze de vrouwen-groepsapp vol spamt met hartjes- ,unicorn- en poep-emojis. Klinkt grappig he.. of niet? Tja je moet het zien om het te begrijpen. Hoe dan ook alle elementen voor een geslaagde avond zitten in deze musical. Je verlaat de zaal met een grote glimlach op je gezicht en weet... ‘Samen is niet alleen.’

De makers hebben de musical echt geschreven voor een jonger publiek. Dat merk je direct.
Niet voor de musical-kenner of musical-fan maar voor een nieuw publiek. "Het publiek in het theater vergrijst en we willen een nieuwe generatie trekken", zegt regisseur Frank Lammers tegen NU.nl. De musical-fan is natuurlijk wel van harte welkom om zich te laten verrassen door dit luchtige, snelle en komische stuk! Maar als zij verdieping en lange verhalende songs verwachten komen ze van een koude kermis thuis. De zang van Jim Bakkum als Hero, Lucas Hamming als Johnny en bijvoorbeeld Sarah Janneh als Anja, was overigens prachtig! De band was zo nu en dan iets te luid in verhouding met de zang dat vonden we jammer. "Maar hé tegen de tijd dat ze bij ons in het theater staan hebben ze dat wel voor elkaar", grappen we onderling. De songs geschreven door Thomas Acda en David Middelhoff zitten heel goed in elkaar. Ze zijn aanstekelijk en weten de juiste snaar te raken. Soms echte meezingers zoals "zit-ie-wel of zit-ie-niet" maar ook serieuze liedjes die het verhaal versterken. Natuurlijk zit de hit "Toen ik je zag" er ook in, prachtig gezongen door Jim Bakkum.

De recensies voor dit stuk zijn zeer wisselend. De trouw geeft 3 sterren. Musical blogs zijn enthousiast en de recensent van het AD is weer wat minder gecharmeerd. Te weinig diepgang, de karakters wat oppervlakkig.. Wij (mijn vriend en ik) en met mij heeeel veel anderen hebben een fantastische leuke avond beleefd in het theater. Wat doen wij met zo'n slechte recensie? Wij 20ers, 30ers 40ers.. lopen wij daar blind achteraan of oordelen we zelf?

Zijn wij dat eigenlijk nodig? Diepgang, perfectie, breed uitgemeten karakters, praten over onze gevoeligheden.... als we een avond uitgaan? Die spaarzame keer dat we oppas hebben voor de kinderen en de mannen de volgende dag niet hoeven te voetballen en dús laat naar bed kunnen, (waar ze overigens plotseling helemaal geen last van hebben als de buurman hen uitnodigt voor een borrel op vrijdagavond). Op zo'n avond willen we het toch gewoon leuk hebben. Dan willen we toch gewoon ongecompliceerd kunnen genieten en gewoon heel veel lachen, een borreltje drinken en samen blij en met een lach op ons gezicht weer naar huis gaan?! Samen. #wantsamenisnietalleen.

Wil jij dat ook? Dan mag je deze voorstelling echt niet missen. Kom met je vriend, vriendinnen of vrienden, voetbalteam, het verenigingsbestuur of je buurman naar deze voorstelling op maandag 17 of dinsdag 18 december in De Meenthe.

Met vriendelijke groet,

Lianne Groen

 

Trouw - 3 sterren

"Of je van de stijl houdt, is een smaakkwestie, maar het is superknap dat van het doorgaans vrouwelijke genre musical een echt mannending is gemaakt. Het is energiek, met stevige voetbalachtige dans, en het speelplezier spat van het podium af. Je kunt bijna niet anders dan vrolijk opgehitst de zaal uit komen."

 

“All Stars de musical in Première - "Wat hebben we een leuke avond gehad!" - Blog”